SUPERFLYIN'

 

 

Over

Limozine

 

 

 

 

 

 

Vereist

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Houd mij op de hoogte van updates

— LI MO ZI NE —

De Zwitserse Albar Sonic (1982), gebouwd door Alois Barmettler uit het dorpje Buochs.

Beni Bischof, spread uit Lasermagazin (2008)

— SUPERFLYIN' Tekst en webdesign door Peter van den Hoogen 17.10.2016 —

Beni Bischofs bewerking van de filmauto Black Moon Rising (1986)

In zijn kunst maakt Bischof gebruik van allerlei amusante mis-matches, gevalletjes waarbij er ogenschijnlijk op niks af rakelings langs elkaar wordt geredeneerd. Dat hij een extra zintuig heeft ontwikkeld voor zulke disconnecties bleek al direct tijdens het openingswoord van de directeur van het museum die iets zei over communicatiebureau Thonik. Ergens in de tekst vielen de woorden “...ging Thonik...”. Bischof verstond liever: “Gin-Tonic” (een woord dat opvallend veel in zijn werk opduikt). Lollig.

            De grap bij Handicapped Cars zit 'm óók in een disconnectie want met het wegpoetsen van de wielen en het gladstrijken van de carrosserie heeft Bischof er op het eerste gezicht voor gezorgd dat die auto's er supersonisch snel uit zijn gaan zien, maar goedbeschouwd komen ze door diezelfde ingreep natuurlijk juist geen centimeter meer vooruit!

            Zie het als ironisch commentaar op de droomauto's uit tienerkamers of Hollywood-producties.

 

Wat zegt u?! U houdt niet van kunst? Okee, beschouw Bischof dan maar als exponent van de Zwitserse autoindustrie. Kan ook. Het alpenland kent namelijk een indrukwekkende lijst van bedenkers van bizarre bolides die met iedere nieuwe generatie vreemdere vormen verzint.

            Dat begon al voorzichtig in de jaren zeventig toen Willy Felber uit Lausanne werkte aan een onsamenhangend oeuvre van eigenzinnig vormgegeven one-offs waarmee hij steeds weer de grenzen van de goede smaak opzocht. Alois Barmettler uit het plaatsje Buochs schroomde niet om daar ver overheen te gaan door een soort kermisattractie op wielen te fabriceren. Een apparaat die de voorkant geleend leek te hebben van een discobar en de achterkant van een ruimteschip. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het wereldberoemde bedrijf van Franco Sbarro of Frank Rinderknecht (Rinspeed), die allebei tot op de dag van vandaag de meest bezopen voertuigen presenteren op de Salon van Genève. Zeswielige jachthutten, rijdende plantenkassen, onderwatercabriolets, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt er in elkaar geknutseld. Classificeer het gerust als rijdende kunstwerken.

             Kijk, en dat is waar Beni Bischof de draad oppakt. Hij brengt het werk van bovengenoemde landgenoten, die hij overigens niet zegt te kennen, nóg een stap verder. Want de Handicapped Cars die hij binnenkort echt gaat bouwen zullen zelfs geen rijdende kunstwerken meer te noemen zijn, simpelweg omdat hij dus de wielen eronderuit zal moeten trekken.

 

Blijven er dus tóch kunstwerken over. En als die tentoongesteld gaan worden, zorg dan dat u er een keer op tijd bij bent, want op straat zult u ze dus niet tegenkomen

 

Nee, ook niet vliegend.

De Black Moon Rising, gebouwd door Jay Ohrberg, in actie in de gelijknamige film uit 1986.

Publiciteitsfoto van de film Black Moon Rising (1986) met Jay Ohrbergs gelijknamige auto.

Handicapped Cars

Beni Bischof, Handicapped Cars, 2008-2011

Beni Bischof, Ford Mustang, photoprint 2008

Beni Bischof, Mord Fustang,

viltstift op papier (2011)

 SUPERFLYIN'

Jammer, u hebt een met ideëen overladen tentoonstelling gemist in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam; de negende editie van Sensory Spaces, een gratis toegankelijke serie waarvoor ik de brochures ontwerp. U had er tot 2 oktober door de aangelegde gangen (lees: gedachtekronkels) van de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof kunnen dwalen. U had achteroverleunend op een bank, in een van de kamers waarop die gangen uitkwamen, kunnen grasduinen door een onafzienbare stapel schetsjes om te ontdekken dat de kunstenaar telkens weer nieuwe wegen vindt om de spot te drijven met de banaliteit van ons dagelijks leven.

            De tentoonstelling is inmiddels afgebroken. Maar gelukkig is zijn bekendste werk, de fotoserie handicapped cars te bewonderen wanneer u maar wilt want het internet staat er vol mee. Het gaat om extravagante auto's (muscle cars of Hollywood-creaties) die hij vleugellam laat rondzweven door ze in photoshop van hun wielen te ontdoen. Van veel modellen zijn ook nog eens de ramen dichtgemaakt of is gelijk maar het hele passagiersgedeelte verwijderd. De serie heeft de afgelopen jaren zoveel reacties los gemaakt — en navolging gekregen — dat de kunstenaar nu overweegt om die fascinerende voertuigen echt te gaan bouwen!

 

— LI MO ZI NE —

De door mij ontworpen brochure van de tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen met coverillustratie door Beni Bischof.

Beni Bischofs photoshopversie van de door Jay Ohrberg gebouwde Jet Limousine, de enige limousine
voorzien van een J-34 turbojet straalmotor, bedoeld voor de dragstrip.

 

Copyright © Limozine 2016