Autoblad voor gevorderden
Limozine is een onregelmatig onderhouden blog
over auto's en daaraan gerelateerde onderwerpen.
![]() |
Autoblad voor gevorderden
Limozine is een onregelmatig onderhouden blog over auto's en daaraan gerelateerde onderwerpen. | |||||||
![]() ![]() ![]() De rallyerijder Erik Carlsson ging regelmatig met zijn Saab over de kop. Deze foto werd gebruikt in een advertentie voor Pommac, een zweedse frisdrank. Hoe zal Mr. Saab zich gevoeld hebben de laatste weken? En dan bedoel ik niet Victor Muller; die komt er wel weer bovenop. Mr. Saab werd 82 jaar geleden geboren in Saabs thuishaven Trollhättan, en is al meer dan 60 jaar aktief verbonden aan het bedrijf. Zijn echte naam is Erik Carlsson, en hij is één van de helden die het merk op de kaart hebben gezet. Zijn bijdrage: internationale overwinningen in de rallysport. Hoewel Saab vanaf 1980 niet meer heeft deelgenomen aan rally's, zal het merk voorgoed herinnerd worden om z'n prestaties in deze sport. ![]() Mr. Saab ![]() 1955: Erik Carlsson trekt de aandacht door de Rikspokalen te winnen, in zijn eigen Saab 92.
Rallyrijden groeide in de loop van de jaren 50 in Zweden uit tot een populaire bezigheid. Er zijn daar immers genoeg uitgestrekte, dun bevolkte bosgebieden te vinden waar openbare wegen nauwelijks worden gebruikt. Saab deed vanaf het begin mee; twee weken na de productie van de allereerste Saab om precies te zijn. Aan het stuur zat ene Svedberg, een sales manager van Saab. Hij deed mee aan de Östergötland Runt, en won zowaar. Een andere vroege rallyrijder was Rolf Mellde, de man die de motoren bij Saab ontwikkelde. Hij was het, die er op aangedrongen had dat Saab zou deelnemen aan sportevenementen om te tonen waartoe zijn motoren in staat waren. Mellde werd direct tweede in zijn klasse. En dan was er nog de vrouwelijke rallyrijder Greta Molander die in haar Saab 92 de Coupe des Dames won in de rally van Monte Carlo. ![]() 1952: Greta Molander valt in de prijzen. Rallyrijden was toen geen fulltime baan.
Naast haar rallywerk schreef zij boeken en maakte illustraties. ![]() 1959: Carlsson wint de rally van Zweden in een Saab
93.
Saab was vanaf 1950 dus al aardig succesvol in de rallysport, maar toen Carlsson in 1955 ten tonele verscheen bracht hij het automerk in vijf jaar naar de wereldtop. Rond 1960 bereikte hij als eerste rallyrijder ter wereld de status van een superster en behoorde tot de eersten die werden betaald om fulltime rally's te rijden. ![]() Zijn vroege successen maakten enorme indruk omdat de Saabs, met hun kleine tweecilinder motortje, aanvankelijk niet waren opgewassen tegen de snellere concurrentie. Maar Carlsson vocht als een onverschrokken viking. Hij voerde de left-foot braking techniek (een gedurfde voetentechniek waarbij er continu gas werd gegeven) tot in de perfectie uit. Dit combineerde hij met gevaarlijk weinig remmen. Het gevolg van dit alles was dat hij nogal eens over de kop vloog. Zo regelmatig zelfs, dat hij er een zekere vaardigheid in leek te krijgen en zich ontwikkelde tot een soort acrobatische deelnemer. ![]() Beelden werden vooral gemaakt wanneer het omrollen mislukte. Let op het handje rechtsonder.
![]() Zo rolde Carlsson in de Safari Rally (1962) doelbewust om zijn as om een onbegaanbare modderpoel te passeren. Journalisten geloofden dit omrol-verhaal niet, waarna Carlsson zijn manoeuvre nog eens succesvol aan de pers demonstreerde. Het Ford team probeerde de truc nog te kopiëren met een Cortina, maar richtte daarbij gênant veel schade aan. Intro van de televisieserie Karlsson på taket (Karlsson on the Roof) uit 1974, met funky tune van Georg Riedel! Er verschenen ook russische animatieseries van.
Bolle carrosserievormen zijn natuurlijk wel een vereiste als het om effectief rollen gaat. Carlsson was de enige die er ook gebruik van wist te maken. Het leverde hem de bijnaam "Carlsson on the Roof" op; een verwijziging naar de gelijknamige zweedse jeugdserie van Astrid Lindgren over een wonderbaarlijk jongetje dat het hoog in z'n bol heeft. Net als de rallyrijder vliegt hij door de lucht en bivakeert hij veelvuldig op zijn dak. Met z'n ronde hoofd, plompe postuur en hoogzittende broek lijkt Carlsson ook nog eens een beetje op het jongetje. Reden voor de pers om de rallyrijder voortaan te fotograferen op het dak van zijn Saab. Het kwam Carlsson goed uit; hij waande zich zo "världens bästa" Carlsson, heersend over de internationale rallysport. ![]() Aan de top. Eric Carlsson op het dak van zijn Saab 96 na het winnen van de Monte Carlo rally (1963) Carlsson was strijdlustig en onverschrokken en leek nog in een ander opzicht op een viking: hij deinsde er niet voor terug om op plundertocht te gaan. In een engelse rally schreven de reglementen voor dat auto's die met deuken over de finish kwamen, punten aftrek kregen. Carlsson had twee deuken opgelopen, maar zag de oplossing voor dit probleem onderweg op een parkeerterrein staan: een Saab 96 in dezelfde rode kleur. Toen hij bezig was om daar onderdelen vanaf te slopen kwam een verbouwereerde man aanlopen die de eigenaar bleek te zijn. Carlssons bijrijder kon de man tot bedaren brengen door hem een fabrieksnieuwe Saab in het vooruitzicht te stellen. Deze belofte bleek te werken, waarna de wisseltruc kon worden voortgezet. ![]() Wederom op het dak van zijn Saab 96. Dit keer in een engelse televisiedocumentaire. De voorsprong van Carlsson op de rest was daarna zelfs nog zo groot dat hij tijd vond om de auto te wassen alvorens te finishen, zodat de nieuwe onderdelen niet zouden afsteken tegen de modderige rest van de auto. Een paar dagen later werd iemand van de wedstrijdleiding onaangenaam verrast toen de donorauto voorbij kwam rijden met een zwaar gedeukte portier waarop nog net een rallynummer door de modder zichtbaar was. ![]() Winnaar van de Monte Carlo rally in 1962 en 1963. ![]() s'Werelds beste Carlsson.
![]() Met echtgenote Pat Moss
Om thuis gezellig over rallytechniek te kunnen bomen, trouwde hij met Pat Moss, eveneens een succesvolle rallyrijder voor Saab en daarnaast de zus van de wereldberoemde coureur Stirling Moss. Het resultaat van hun gedachtewisselling legden zij vast in een boek getiteld "The Art and Technique of Driving". ![]() ![]() Pat Mos demonstreert de Left-foot braking techniek in het
boek "The Art and Technique of Driving".
Carlsson ging nooit met pensioen. Hij bleef verbonden aan Saab als testrijder van nieuwe modellen. Daarnaast spande hij zich op allerlei manieren in als ambassadeur voor het merk, wat hem zijn tweede bijnaam opleverde: Mr. Saab. ![]() Links: Met de Saab 9-3 Aero Carlsson (90 stuks gebouwd, exclusief voor de engelse markt) werd in 2010 de vijfstigste verjaardag gevierd van Carlsson's overwinning in de engelse RAC rally. Rechts: Omslag van Mr. Saab, een boek over Carlsson's leven. ![]() Stig Blomqvist, die in 1971 de RAC rally won, nam het stokje over.
In zijn slipstream ontwikkelde het scandinavisische rallyrijden zich tot een ware kamikazesport met internationale helden in de hoofdrol. Eén van de meest succesvolle opvolgers bij Saab was de illustere Stig Blomqvist (wie had er geen poster van hem in zijn slaapkamer?). Hij zou, tesamen met een aantal collega's, gevraagd zijn auditie te doen voor een dubbelrol als testrijder-presentator in het vernieuwde televisie format van Top Gear. Echter, geen van de coureurs bleek te beschikken over de verbale kwaliteiten die je mag verwachten van een televisiepresentator. Daarom werd besloten om de testrijder geen tekst te geven en de identiteit anoniem te houden. Het lijkt er op dat Blomqvist de gedroomde kandidaat moet zijn geweest, want naar wie moet de mysterieuze plaatsvervanger (aangeduid als The Stig) uit Top Gear anders vernoemd zijn.. ![]() Some say he appears on high value stamps in Sweden. All we know is that he's called The Stig.
Op basis daarvan zouden we kunnen stellen dat Jeremy Clarkson, de anchorman van de serie, via zijn bizarre aanprijzingen van The Stig, een manier heeft gevonden om rallyrijders als Blomqvist bovenmenselijke kwaliteiten toe te dichten. De kersverse Saab bestuurder Muller had een paar van die kwaliteiten het afgelopen jaar goed kunnen gebruiken. Maar er is slechts één ding dat Muller met de beroemde rallyrijders gemeen heeft: hij was wonderbaarlijk snel bij de eindstreep.
|
|
![]()
|