Limozine is een onregelmatig verschijnende blog over aktuele en niet aktuele auto onderwerpen

Tekst en webdesign door Peter van den Hoogen, COUP, Amsterdam

Some guys have all the luck. Neem nou Edward Walson. Dankzij de uitvinding van zijn vader (kabeltelevisie) heeft ie meer dan genoeg fortuin gemaakt om van zijn autohobby één groot avontuur te maken. Zo ontdekte hij zijn ultieme droomauto toen hij naar Toby Dammit zat te kijken, een korte film van Federico Fellini die deel uitmaakt van het drieluik Histoires Extraordinaires uit 1968. Hij zag daarin acteur Terence Stamp in een goudgespoten Ferrari tien minuten lang als een maniak de weg onveilig maken.

Het bleek te gaan om een one-off body uit 1963, afkomstig uit de werkplaats van Darmado Fantuzzi, gemonteerd op het chassis van een 330 LMB uit 1964. Misschien was deze 'special' wel gewoon te koop maar Walson was iets spectaculairders van plan en schakelde Pininfarina in. En zo kon het gebeuren dat Pininfarina onlangs op basis van de 599 GTB een goudgespoten remake presenteerde van de Ferrari van Fantuzzi, Superfast Aperta genaamd.

Natuurlijk is deze auto eerder een ode aan de film dan aan de constructeur. De opvallende kleur was destijds namelijk niet afkomstig van Fantuzzi maar een idee van Fellini, die de auto speciaal voor de film goud liet spuiten. Een logische keus want de hele film is in een soort goudzweem gedraaid en de oorspronkelijke rode kleur van de Fantuzzi Ferrari zou hierin hebben misstaan. Maar of ze bij Pininfarina tijdens het ontwerpen van hun remake de kleur goud genoeg in gedachten hebben gehouden, valt te betwijfelen, want in tegenstelling tot het origineel lijkt het eindresultaat plotseling geen Ferrari meer. Of komt het doordat Edward Walson een amerikaan is en dat Pininfarina daarom iets amerikaans in de vormgeving heeft verborgen? Want laten we eerlijk zijn, deze auto lijkt uiteindelijk meer op een ordinaire corvette dan op een creatie van Ferrari, Fantuzzi of Pininfarina. Toby Dammit is trouwens een must-see. De film laat zich beleven als een videoclip avant la lettre..


Fantuzzi Ferrari uit 1964


Pininfarina's remake uit de film: de Superfast Aperta uit 2009


Edward Walson in zijn starcar als Toby Dammit-wannabee. Hoewel de gelijkenis met de Fantuzzi duidelijk is te zien, zou je de Superfast Aperta makkelijk kunnen aanzien voor een Corvette.