e
es weken nadat Lady Diana voor het eerst in de media was verschenen, opende Prins Charles een ultramoderne autofabriek in Longbridge waar de Austin Mini Metro zou worden gebouwd, de opvolger
Het uiterlijk van de auto was hoopgevend; een modern ogend ontwerp dat binnen beperkte afmetingen slim met beschikbare ruimte omsprong en waarmee Engeland weer helemaal up-to-date was.
De makers wisten echter dat dit geen garantie voor succes hoefde te betekenen. Twintig jaar eerder stuitte de Mini, die de geschiedenisboeken in zou gaan als een populair design-icoon, alom nog op onbegrip. De working Class waarvoor het autootje was bedoeld vond het maar een armoedige vertoning, met die kleine wieltjes.
Dat beeld verbeterde nadat de echtgenoot van Prinses Margaret, de flamboyante fotograaf en filmmaker Lord Snowdon, de Mini Cooper had geïntroduceerd aan het Engelse hof. Hij verscheen er, samen met de prinses, opvallend vaak mee in de media. Het verhaal wilde dat ook Koningin Elisabeth, die dol is op autorijden, er rondjes mee door Windsor Great Park reed en dat de teenager Prins Charles er in de hoftuin mee oefende voor zijn rijexamen.
Dat Snowdon Mini reed, was overigens geen toeval. Hij was bevriend met Alec Issigonis, de ontwerper van de Mini.
Snowdon zorgde er met zijn smaak en status mede voor dat niemand zich meer hoefde te schamen voor de creatie van zijn vriend. De verkoopcijfers schoten omhoog en de Mini kon uitgroeien tot een symbool van zijn tijd.
In het spoor van de Mini moest de nieuwe Mini Metro anno 1980 ook een symbool van zijn tijd worden. Een tijd waarin alle camera’s plotseling waren gericht op een 19-jarige schooljuf die een verhouding scheen te hebben met de kroonprins van Engeland. De pers ontdekte dat zij op de verjaardag van Prins Charles haar Renault 5 verkeerd geparkeerd had. Gevolg: haar Renaultje — de directe concurrent van de Mini Metro — werd even landelijk nieuws…een pijnlijk momentje voor de autobouwers in Longbridge!
Feit is dat zij diezelfde week nog een fonkelnieuwe Austin Mini Metro op kon komen halen. Feit is ook dat zij daarmee in Engeland — zoals verwacht — een ‘boost’ gaf aan de verkoop van dit nieuwe model.
Haar rode exemplaar staat tegenwoordig nog te pronken in het Coventry Transport Museum en wordt door de Engelsen collectief herinnerd als “The Courting Car” want volgens de overlevering was het autootje destijds een kadootje van Prins Charles om haar het hof te maken.
Dat kan wel zo zijn, maar die naam is toch een beetje misleidend, want wat de geschiedenis niet vermeldt, is dat Charles heel toevallig koos voor een kado dat toentertijd maar al te graag aan het hof gekoppeld wilde worden. Als symbool voor de onzekere relatie die volgde tussen Charles en Diana had het autootje achteraf misschien beter gewoon make-or-break car kunnen blijven heten…
Van een 'Lady' verwacht je niet direct dat ze bovenop een auto klimt. Niet op de motorkap, en al helemaal niet op het dak. Dat is vast niet 'zoals het heurt'. Toch deed Diana dat geregeld. Aanvankelijk op haar eigen auto's (Volkswagen Golf, Ford Escort) maar later ook op de Land Rovers van Prins Charles.
Normaal gesproken zou Charles zoiets zelf niet doen, maar voor een Land Rover maakt hij dan toch een uitzondering. Daar klimt ook hîj gewoon bovenop. Sterker nog, Charles is dat zelfs van huis uit gewend! Z'n vader, z'n broers en z'n zus deden het allemaal. Eigenlijk niet vreemd, want Land Rovers worden in de hogere kringen gebruikt op de jachtvelden en in de jungle, en daar heb je nu eenmaal een hoogzit nodig. Is het niet voor de jacht, dan wel voor de wacht. En als je eenmaal gewend bent om op zo'n ding te gaan zitten, kun je die rijdende uitkijkpost (inclusief verrekijker) evenzogoed gebruiken als mobiele tribune bij sportevenementen.
> SCROLL OMLAAG OM VERDER TE LEZEN
Celebrity Crash Cars over vier auto-ongelukken waarbij beroemdheden het leven lieten. Uiteraard besteedden we destijds ook aandacht aan de Mercedes S-klasse waarin Diana op noodlottige wijze aan de camera's van de paparazzi probeerde te ontsnappen. Vandaag, precies 20 jaar later, ga ik terug naar haar Mini Metro uit 1980, waarmee het juist in de bedoeling lag zoveel mogelijk voor het oog van de camera te verschijnen.
van de wereldberoemde Mini. De compacte nieuwkomer, die door robots gebouwd werd, was het laatste sprankje hoop voor de Britse auto-industrie. Een produkt met een missie: het moest afrekenen met het stoffige, twijfelachtige imago van moederconcern British Leyland, een genationaliseerd bedrijf dat na een eindeloze reeks fusies en overnames een onsamenhangend assortiment aanbood van merken en modellen die het stuk voor stuk aflegden tegen buitenlandse concurrenten.
Engelands “make-or-break-car”, zoals de Mini Metro in de media werd genoemd, ging in de compacte klasse een leger van importmodellen te lijf, waaronder de Renault 5 (Frankrijk). De reclameslogan luidde daarom: A British Car To Beat The World.
Z
> VERVOLG TEKST Klimmen en klauteren op een 'Landy' is dus geheel volgens de etiquette. Waarom ook niet? Zo'n auto is een robuuste rauwdouwer voor in de blubber, dus wie maalt er om een paar krasjes meer of minder?
Hoe anders is dat bij de klassieke Aston Martin Volante DB6 Mark II van Prins Charles (kadootje van de koningin). Je zou denken dat iedereen wel begrijpt dat je zo'n opgepoetste volbloed bolide in concoursstaat niet moet gebruiken als zitplaats. Maar dat is buiten Lady Diana gerekend. Het gebeurde tijdens een polowedstrijd in Windsor. Op een serie foto's is te zien dat ze haar dèrriere pontificaal op het edelmetaal heeft gehesen om vervolgens door Charles, die zichtbaar 'not amused' is, te worden weggebonjourd. Op de laatste foto is inderdaad een deukje te zien. In hun relatie welteverstaan.
Copyright 2017 Limozine
Wie het exterieur van de Fiat Multipla al 'far-out' vindt, moet voor de grap even gaan kijken hoe het interieur van de Multipla eruit ziet van Kunstenaar David Bernstein (1988), die hij vanavond in P/////AKT zal tonen. Bernstein verwijderde het complete interieur en bouwde er een werkende sauna in. De term 'Multiple Purpose Vehicle" wordt hiermee onbedoeld extreem opgerekt. Het gaat om een sauna in de vorm van een auto-interieur, compleet met werkend deur-mechanisme opgetrokken uit hout. Deze zogenaamde 'Saunra" dankt zijn naam aan Sun-Ra, de muzikant die verantwoordelijk zal zijn voor de 'In Sound from Way out' waarop tijdens de opening en op donderdagavonden tot middernacht in een kosmische atmosfeer gehydrateerd gaat worden binnenin die Multipla.
TVR, het rebelse Britse automerk dat keer op keer failliet ging maar steeds weer opkrabbelde, bestaat 70 jaar en dat wordt uitbundig gevierd met een totaal nieuw model dat na een lange teasercampagne gisteren op het Goodwood Revival festival is onthuld. Het is het eerste model van de nieuwe eigenaar, Les Edgar, een entrepeneur uit de game-industrie. Het nieuwe model, 'Griffith' genaamd (een naam die TVR al eerder gebruikte in 1963 en 1991), is ontworpen door Gordon Murray (bekend van McLaren) en voorzien van een 5 liter V8 afkomstig van Cosworth.
Naar aanleiding van Lady Diana's dood schreven Erwin van der Zande en ik op 9 september 1997 onder de titel
Meer informatie:
Kunstenaar, fotoverzamelaar en reclameman Erik Kessels werd genomineerd voor de Deutsche Börse fotoprijs 2016 met een project over zijn vader die een hersenbloeding kreeg. en daardoor nauwelijks meer kon praten of bewegen. Onder de titel Unfinished Father stelde Kessels o.a een half gerestaureerde Fiat Topolino tentoon waaraan zijn vader werkte in de periode voorafgaand aan de hersenbloeding. De auto toont hoe het leven vaak abrupt en onaf eindigt, in tegenstelling tot de happy endings die we kennen uit films. Echter, niet de werkzaamheden van de vader, maar het project zelf blijkt nu onvoltooid te zijn omdat het inmiddels veel beter gaat met zijn vader en hij de restauratie wil voortzetten. Wordt vervolgd dus...